Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 34.

En av kanalbåtarna som trafikerar Göta kanal, nämligen båten M/S Diana, körde förbi oss då vi låg förtöjda vid bryggan i Norsholm.

Lördagen den 27:e maj, blev min 34:e resdag. Efter en natt i Borensberg, så fortsatte jag, Jonas och Åsa vidare längs Göta kanal. Under dagen så åkte vi över Göta Kanals två akvedukter, där den första ledde oss över riksväg 34, strax utanför Borensberg och den andra ledde oss över en annan väg i Ljungsbro. Denna dag passerade vi även en av de mer kända sevärdheterna längs Göta kanal, nämligen Bergs slussar, som är ett samlingsnamn för flera slussar vid orten Berg, där även Göta kanals högsta slusstrappa ingår, nämligen Carl Johans slusstrappa som består av sju stycken slussar, som i sig ger en nivåskillnad på drygt 18 meter. Bergs slussar bidrar tillsammans till en nivåskillnad på 28,8 meter, som vi alltså sjönk, under vår resa nedåt mot den svenska ostkusten. Efter att vi slussat oss igenom Bergs slussar så nådde vi fram till sjön Roxen, som vi åkte genom fram till att vi nådde fram till järnvägsbron vid Södra stambanan i Norsholm. Där fick vi invänta en stund på broöppning (även om vi nog hade kommit under bron även i stängt läge, men de andra båtarna som vi skulle slussa med var ju högre än vår båt), så att några tåg hann passera innan det blev lämpligt att öppna bron för oss och andra båtar. När bron väl öppnades så passerade vi järnvägen och körde in i en sluss, med en högst måttlig nivåskillnad, vilken vi slussade oss igenom som en avslutning på dagen, innan vi nådde fram till gästhamnen i Norsholm, där vi sedan övernattade under natten.

I Norsholm besökte vi den loka lanthandeln och frågade om de hade baguetter, även om vi inte hittade några bland butikens hyllor. Visst hade de baguetter att grädda till oss om vi ville, så med rätta servicekänslan såg de till att grädda ett par baguetter till oss, medan vi strosade omkring i den lilla lanthandeln. Den servicen tackar jag ödmjukast för, så att vi kunde laga så kallad ”Mariamacka”/”Mariasmörgås” i den lilla så kallade ”Omniaugnen” på båtens fotogenkök som middag på kvällen.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se