Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 8.

Solnedgången vid Gotska Sandön.

Måndagen den första maj lämnade jag Utö på förmiddagen, efter att ha köpt olja till båtmotorn och nybakat bröd i det trevliga bageriet på Utö. Förmiddagen bjöd på ett nästan spegelblankt hav innan jag kommit till den östra sidan av Utö, där jag möttes av lite större vågor, men så småningom la sig nästan hela havet spegelblank.

Det är något speciellt att styra mot en målpunkt som bara är en horisont ute på havet där hav och himmel möts, och hoppas att det finns land där borta bakom horisonten (precis som det digitala sjökortet påstår). Inte känner man sig heller så där jätte stor när man gubbar runt i en drygt 7 meter lång snipa mitt ute på havet och inte kan se land åt något håll, men häftigt är det! Väl ute på havet såg jag ett mindre flygplan som körde strax ovanför mig, och ytterligare lite längre ut då jag korsade den stora farleden som går i nord-sydlig riktning så kunde jag se fyra stora lastfartyg som gled fram i det fina vädret.

Framåt kvällen nådde jag fram till Gotska Sandön, men eftersom att det inte finns någon brygga där så struntade jag i att gå i land där, jag var ju inte heller sugen på att bada mig in till land i det kalla vattnet. Däremot bestämde jag mig för att ta ett varv runt ön, något som visade sig ta cirka fyra timmar då ju ön ändå är ganska så stor, så innan jag hade rundat ön hade jag även fått bevittna en fin solnedgång. Sedan fortsatte jag i natten vidare till Lauterhorn på Fårö (som hör till den nordligare delen av Gotland). När jag väl gled in i hamnen på Fårö så hade jag som sagts bevittnat en fin soluppgång, samt ytterligare några fartyg och kunde då konstatera att en ny dag hade börjat gry.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se