En skidtur till en trevlig stuga med gott fika vid Kiruna.

Ädnamvaarastugan med Kiruna och LKAB i bakgrunden.

En bit utanför Kiruna finnas berget, eller kanske mera korrekt ”lågfjället” Ädnamvaara vars högsta topp når upp till 790 meter över havet. En bit upp mot dess topp, ungefär vid trädgränsen finns Friluftsfrämjandets stuga vid namn ”Ädnamvaarastugan”. Stugan är en av flera trevliga serveringar ute i naturen, som man kan bege sig till för en fikastund här uppe i norr. Nu under vårvintern hålls nämligen stugan öppen med fikaservering under helgerna när vädret är fint, och det tycks vara ett populärt utflyktsmål för Kirunaborna. Serveringen sköts av elever i årkurs sju (och dess föräldrar) som går på friluftsskolan Vargen här i Kiruna, som är en skola med friluftsinriktning.

Ädnamvaarastugan en fin lördag.

Så förra söndagen gjorde jag ett försök att ta mig fram till Ädnamvaarastugan på mina skidor, men den gången möttes jag av en skylt vid parkeringen att stugan var stängd på grund av dåligt väder, så jag fick istället ändra min planerade skidtur och vända om och fortsätta bakom berget Luossavaara (på vilket slalombacken i Kiruna ligger) och åka till pizzerian i Tuolluvaara för att äta istället. För övrigt så pågick draghundstävlingar då vid Luossavaara under den något blåsiga söndagen.

Men nu under lördagen som nyss lidit mot sitt slut så gjorde jag ett nytt försök att komma fram till Ädnamvaarastugan i det fina aprilvädret, och nu gick det bättre då jag möttes av en välfylld parkering som vittnade om att fler än mig hade gett sig av mot stugan för att njuta av vårsolen. Mycket riktigt så var det många som hade hittat upp till stugan, med hjälp av såväl skidor som snöskotrar. Efter att jag varit i stugan och fikat så vände jag tillbaka och fortsatte min skidtur bakom Luossavaara även idag, så det blev en rejäl och lång dag ute i den fina vårsolen.  

Det var inte första gången som jag var till stugan. Förra året gick jag upp till stugan i slutet av april, nämligen den sista dagen som den var öppen för säsongen, vilket ni kan läsa om här på min Facebooksida. Under den turen passade jag även på att gå upp på Ädnamvaaras topp. I midnattssolens sken i somras så tog jag även en cykeltur (som visade sig bli mycket av en promenad) förbi stugan, som dock inte var öppen då. Detta då jag tog mig över fjället till byn Holmajärvi. Om den turen kan ni också läsa om på min Facebooksida, nämligen här.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se