Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 28.

Många båtar vid infarten till Göteborg.

Söndagen den 21:a maj blev min 28:e resdag. Denna dag var tanken att börja ta mig uppåt en bit i Trollhätte kanal som till stor del följer Göta älv. Tanken var från början att hinna ända upp till Lilla Edet under dagen, där jag skulle få sällskap i båten utav Daniel dagen därpå. Detta eftersom att jag även i Lilla Edet skulle träffa på Trollhätte kanals första sluss. Men dit upp skulle det inte behöva ta en hel dag så jag började dagen med att köra uppströms i Göta älv till Kungälvstrakten, där jag åter styrde ut mot havet (efter ett varv runt "Sävtuvan"), men denna gången via ”Nordre älv”, innan jag återigen kom fram till Göteborgs centrala delar efter att åter avverkat en etapp ute på havet, men denna gång avverkades havsetappen i södergående riktning och på så sätt tog jag alltså ett varv runt Hisingen som är Sveriges femte största ö till ytan sett.

I ”Nordre älv” så finns ”Ormo skärmanläggning” som består av två öppningsbara passager för båtar. Den består av en mindre passage för mindre fritidsbåtar som genom ljussignaler växelvis släpper igenom båtar uppströms respektive nedströms, samt en större passage som kan öppnas på beställning om större fartyg ska passera platsen. Anläggningen finns där för att hindra att allt för mycket vatten tar vägen genom ”Nordre älv” istället för via Göta älv.

Det var en fin dag, och ute på havet kryllade det av båtar i olika storlekar, inte minst var det många segelbåtar då det vekade pågått någon segeltävling i försommarsolen.

När jag framåt kvällen åter nådde fram till Göteborg så följde jag Göta älv uppströms igen, där jag redan på förmiddagen hade kört med båten och efter en stunds körning stannade jag till vid en brygga för att äta middag. Vid bryggan stod det nämligen att man var välkommen att stanna för att äta/fika och om man ville fick man stanna till i flera timmar. Invid bryggan fanns det ett cateringföretag, som dock inte hade öppet då jag anlände. Men inte långt från bryggan ligger ”Stigs Center” som är ett populärt ställe för lastbilar att stanna vid då det består av såväl bensinstationer och restauranger, så jag tog en promenad dit. Först besökte jag en pizzeria som skyltade om att de hade pizzabuffé, men det visade sig att det inte var en vanlig pizzabuffé som stod uppdukad, utan istället skulle man sätta sig vid ett bord och beställa vad man ville ha och skulle få äta så mycket man ville, men jag kände att jag inte hade ro att sitta ner där och vänta på mat så länge, så jag gick istället vidare till en närbelägen kiosk och beställde mat, då jag tänkte fortsätta en bit till med båten under kvällen. När jag väl kom tillbaka till båten så kunde jag ju inte annat att konstatera att det var en ganska bra brygga som jag stannat vid, alltså en brygga som jag mycket väl kunde spendera natten vid. Sedan att det närbelägna cateringfirman serverade frukostbuffé från tidiga morgonen var ju inte heller något annat än ett stort plus i kanten. Så jag bestämde mig för att stanna för natten vid bryggan och kliva upp tidigt på morgonen nästkommande dag, eftersom att även snart skymningen skulle anlända.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se