Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 30.

Ute på Vänern.

Tisdagen den 23:e maj, blev min 30:e resdag. Denna dag var det dags att ta sig an en rejält lång sträcka så vi gick upp tidigt på morgonen och hade någon sorts förhoppning att hinna till ”Brinkebergskulles sluss” utanför Vänersborg ungefär samtidigt som den öppnade för fritidsbåtar på morgonen. Daniel som gärna ville ha en springtur, sprang upp till slussen och jag körde båten genom centra delarna av Trollhättan och vidare upp mot Vänersborg. På vägen mot slussen passerade jag den motorbåt som hade passerat oss dagen innan i Lilla Edet då vi befann oss vid bryggan strax nedanför slussen i Lilla Edet.  På min resa mot ”Brinkebergskulles sluss” så fann jag också en ö som jag ville köra ett varv runt och jag kunde ana att jag skulle ankomma långt efter Daniel till slussen då jag tog ett extra varv runt ön som jag ville runda. Men när jag anlände till slussen så var det nästintill samtidigt som Daniel anlände dit, så ingen av oss hade behövt vänta någon lång stund på den andra. Nu var vi ju inte vid slussen så jätte tidigt som jag hade hoppats på, men det spelade inte så stor roll, för vi hade ju ändå hela dagen på oss upp till Sjötorp som var kvällens mål, och skulle det inte räcka med hela dagen och hela kvällen, så hade vi ju även i värsta fall även hela natten att ta till…

Vi blev inte heller själva i slussen då vi slussade upp till vattennivån som är densamma som i Vänern, utan även den motorbåt som jag på vägen mot slussen hade kört förbi följde med in i slussen och slussade uppströms samtidigt som oss. Sedan när vi hade slussat klart så kom vi efter en stunds körning fram till en järnvägsbro i Vänersborg som vi inte kom under utan att bron öppnades. Så där fick vi ta en paus medan ett par tåg passerade och sedan öppnades bron så att både vi och den andra motorbåten (som vi hade slussat tillsammans med) kunde passera under bron. Sedan tänkte vi tanka på sjömacken i Vänersborg, men först fann vi inte sjömacken så vi la oss vid en kaj och undersökte var macken fanns, genom att ringa till de som hade hand om sjömacken och då visade det sig att sjömacken var på andra sidan om den järnvägsbro som vi nyss blivit framsläppta under, alltså skulle vi behöva passera bron två gånger till om vi skulle åka fram och tillbaka till sjömacken. Men därifrån som vi befann oss var det inte heller långt till en vanlig bensinmack på land, så istället tömde jag en dieseldunk ner i båten, så då hade jag två tomma dieseldunkar som vi istället gick och fyllde på bensinmacken som inte var långt bort, vilket gjorde att vi i alla fall hade bränsle så att det skulle räcka upp till Sjötorp.

Sedan gav vi oss ut på Vänern upp mot Sjötorp. Vänern, som jag har hört att kan bjuda på rejäla vågor i besvärligt väder, visade sig tacknämligt nog från sin bästa sida då den mer eller mindre var spegelblank under hela vår resa upp till Sjötorp. Det var en riktigt fin resa denna försommardag i slutet av maj!

En fördel nu när man inte bara var själv ombord, vilket jag kunde dra stor nytta utav nu när Daniel var med, var ju att en kunde laga mat medan den andra körde båten, tidigare hade det blivit lite si och så med maten ute på vattnet, utan istället hade det mera blivit att man kunnat äta någon smörgås eller så då man varit ute på öppet vatten. Men nu kunde vi ju laga riktig mat, även om inte båda kunde sitta vid bordet och äta samtidigt. Men vi kunde vara effektiva och plocka en lång strecka under dagen, så lagom till skymningen på kvällen anlände vi fram till bryggan i Sjötorp efter en riktigt fin dag ute på Vättern!

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se