Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 9.

Raukar.

Tisdagen den andra maj blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tanken var att använda denna dag till att cykla den delen av ”Gotlandsleden” som är på Fårö, då leden till största delen går på ”Gotlands huvudö” (eller hur man nu ska beskriva det) och en kortare del av leden går på just Fårö som är en mindre ö som inte har någon broförbindelse med övriga Gotland, utan istället har en bilfärjeled som förbinder Fårö med övriga Gotland.

Så jag packade upp min cykel ur det fodral som den hade fått tillbringat de senaste veckorna inuti, varav den sista tiden i sittbrunnen på akterdäcket på min båt. Sedan trampade jag iväg på Fårö och kom snabbt förbi några vackra raukar. Men jag visste också att jag hade slarvat med förberedelserna och jag hade inte någon cykelkarta och jag ville försöka följa Gotlandsleden, en led som jag även innan jag gav mig iväg visste om att var bristfälligt skyltad då ingen skött om leden på senare år.

Min tanke var väl innan jag gav mig av hemifrån att det där med karta skulle väl lösa sig, vad jag inte då riktigt hade tänkt på var att på Fårö finns det bara en enda lanthandel som är året-runt öppen, en affär som för övrigt ligger på den nordligare delen av ön och jag var på den del av ön som borde anses som den sydligare halvan. Fårö har ju bara cirka femhundra invånare, så att det inte skulle finnas turistbyråer och bokhandelsaffärer lite varstans på Fårö kanske jag borde kunnat ha anat tidigare, och därmed på ett mycket enkelt sätt kunnat beställa hem en karta långt innan jag gav mig av hemifrån, men tyvärr utav någon anledning hade det där med kartinhandling ”runnit ut i sanden”.

Så efter en liten stunds cykling på Fårö gav jag upp hoppet om att avverka det som jag tänkt cykla på Fårö just då och istället styrde jag färden mot Fåröfärjan, alltså bilfärjan som tog mig från Fårö till orten Fårösund, som ligger på själva Gotland. Väl i Fårösund så tittade jag in i ortens ICA-butik, men de hade ingen karta för mitt behov, men de hänvisade mig vidare till ortens bensinmack, som visserligen hade kartor, men inte just den kartan som jag ville ha. Så jag hoppade istället på en buss som tog mig in till Visby, där jag promenerade in i stadskärnan så att jag kom innanför stans karaktäristiska ringmur och även fann turistbyrån som hade just den kartan som jag sökte. Sedan tittade jag runt lite i Visby och stadsdelen Almedalen innan jag fortsatte tillbaka med bussen till Fårösund, och vidare med bilfärjan till ön Fårö där min cykel väntade på mig. Men nu hade klockan hunnit bli kväll, så det blev inte till att avverka de milen som jag tänkt mig på Fårö denna dagen, utan istället styrde jag åter mot den hamn där båten låg och väntade på mig, men en liten omväg fick det allt bli förbi ännu ett fint raukområde. Inte nog med att jag denna dagen inte hunnit med det som jag hade tänkta att hinna cykla, jag hade nu även brutit en del av de som var tanken med resan att bara ta sig fram med min båt och på andra sätt för egen maskin som exempelvis promenerandes eller cyklande…

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se