Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 13.

Gotlandsruss vid Lojsta hed.

Efter en natt vid golfbanan vid Stånga så vaknade jag upp till lördagen den 6:e maj som blev resans trettonde dag. Efter frukostbuffén så styrde jag cykeln, mot Lojsta hed. Min tanke var att jag skulle ta mig upp på Gotlands högsta punkt som lär ska finnas vid Lojsa hed och vara cirka 82 meter. Men jag var lite dåligt påläst exakt var den högsta punkten skulle vara så jag hittade inte på den exakta platsen.

Däremot så finns det vid Lojsta hed en russfarm, alltså en flock med hästrasen gotlandsruss, som är en hästras i ponnystorlek och som lär vara Sveriges äldsta inhemska hästras, så jag passade på att titta på hästarna då jag var i närheten. Denna flock vid Lojsta hed lever i skogen i stora hagar och består av ungefär 50 ston. Varje år så släpps det in en hingst bland stona, så att det ska bli nya föl i den stora russflocken som lever i ett relativt vilt tillstånd. Så när fölen föds består flocken av cirka 80 hästar. Tyvärr fick man inte varken mata eller klappa hästarna, men de är ju fina att titta på i alla fall. Många av fölen säljs så om man vill köpa sig ett Gotlandsruss så är man välkommen dit. Priset 5500 kronor för ett hingstföl och 7500 kronor för ett stoföl tycker jag inte att är dyrt, men det är ju en del arbete med ett föl kan jag tänka mig.

Efter att jag varit vid Lojsta Hed så cyklade jag till Ljugarn, som ligger vid Gotlands ostkust och på vägen dit hade jag stannat och fikat vid ett missionshus (eller något liknande) där det erbjöds fika och olika sorters hantverk. När jag väl kom fram till Ljugarn där jag tänkte äta så visade det sig att de båda matvaruaffärerna hade hunnit stänga för dagen och att endast en restaurang var öppen så här års just den dagen i den orten. Nu var klockan vid fyratiden då jag kom dit och då visade det sig att just mellan klockan fyra och fem på eftermiddagen så höll även den annars öppna restaurangen stängt innan restaurangen återigen skulle öppna inför kvällens middagsservering, så då skulle jag bli tvungen att vänta länge i Ljugarn innan jag fick mat, men personalen i restaurangen tipsade om att ett matställe i Katthammarsviks skulle ha öppet till sjutiden på kvällen. Det låg visserligen inte riktigt längs min planerade färdväg, då jag hade tänkt att trampa upp till Slite på kvällen, men det låg längs en alternativ väg som inte skulle innebära en så jätte lång omväg så jag trampade iväg norrut från Ljugarn. Men innan jag kom till den plats där jag skulle göra mitt vägval om jag skulle åka via Katthammarsvik eller den något närmare vägen till Slite så kom jag till skyltar om att det var ett annalkande café om ett antal hundra meter. När jag kom till caféet vid tjugo i fem ungefär så hade de öppet i ytterligare, cirka 20 minuter så jag fick äta en god och matig paj där och några andra godsaker i caféet i en byggnad som tidigare hade varit en lanthandel och som nu även inrymde en ”Bed and brekfast-verkamhet” som också drevs av caféägaren. Sedan så passade jag även på att köpa med lite fler bröd som färdkost till kvällens cykeltur och kvällsmat, och det var inte nog med att jag hann äta innan caféet stängde, utan jag fick även några bullar extra med mig i min påse utav han som arbetade i caféet. Eftersom att jag nu inte behövde åka omvägen via Katthammarsvik, så tog jag den närmare vägen upp till Slite. I efterhand kunde jag även konstatera att även i en till före detta lanthandel fick jag en ny chans att äta något då det i en sådan byggnad, cirka en mil norr om caféet, inrymdes en loppis som ännu hade öppet då jag kom förbi platsen. Där inne fanns det nämligen inte bara gamla saker att fynda utan även fika och andra saker att tugga på, men om jag inte redan hade fått tag i mat på caféet innan så hade jag antagligen inte åkt vägen därförbi, då jag nog inte hade vågat riskera att bli utan mat, men i efterhand kunde jag ju konstatera att jag erbjöds förtäring på många ställen på vägen mot Slite, så jag hade inte behövt oroa mig för hur det skulle gå med att hitta någon förtäring. Nu var jag ju ganska mätt när jag kom dit så jag nöjde mig med en glass där.

Väl framme i Slite så hade det som så många andra gånger blivit relativt mörkt innan jag var framme, men jag kom i alla fall fram till en riktigt fin stuga med havet utanför entrédörren.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se