Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 14.

Kalkindustrin är stor på Gotland, som här där lanadsvägen genomkorsar industriområdet.

Söndagen den 7:e maj vaknade jag till en ganska blåsig dag, då jag skulle ut och cykla. När jag lämnade in nyckeln till stugan i receptionen vid stugområdet så såg jag att det stod en kompressor framme, så jag passade på att tigga om luft till min cykel, vilket jag självklart fick om jag ville. Nu visade det sig dock att min mountainbike inte hade vanliga bilventiler (som jag trodde) till däcken, utan i istället så kallade ”dunlopventiler”, som är vanliga på racercyklar. Men det skulle inte vara något problem för de hade ju en adapter till kompressorn för att kunna pumpa även sådana ventiler, då de även hyrde ut racercyklar i receptionen. Men tyvärr så lyckades inte receptionisten att hitta denna adapter för att fylla mina däck med luft, men han testade ändå att få i luft i en ventil, men resultatet blev tyvärr att det kom ut mer luft ur däcket än vad som kom i det. Jag hade ju under hela min cykeltur tänkt att jag skulle fylla däcken med mera luft på något lämpligt ställe, då de inte var så välpumpade och jag gissar att jag aldrig fyllt luft i denna cykel eftersom att jag trodde att det var en annan sorts ventiler till däcken än vad det var, för hade jag vetat att det var dessa ventiler på cykeln så hade jag ju tagit med mig en adapter till dessa ventiler som jag har hemma, då det kan vara lite besvärligt att hitta dessa adaptrar om man vill fylla luft i däcken. Så nu råkade jag först få ännu mindre luft i däcken, men som tur var hittade vi en lämplig slang man kunde få över ventilen till däcken så att det gick att klämma i mera luft med kompressorn och efter en stund så hade de båda däcken blivit välpumpade även om vi inte hade de mest lämpade sakerna för att fylla dem med luft.

Efter att jag fått i luft i cykeldäcken så att de rullade lättare än vad de kanske någonsin gjort så trampade jag iväg till ett café i Slite där jag åt frukost. Sedan cyklade jag upp till Fårösund där jag åt pizza innan jag fortsatte till Bästeträsk som är Gotlands största sjö.

På Gotland finns mycket kalksten, så kalkindustrin är och har även varit stor under en längre tid. Ett före detta kalkbrott som numera är vattenfyllt har fått namnet ”Blå lagunen” då det kalkrika vattnet har en blåaktig färg. ”Blå lagunen” med sitt fina vatten är sommartid numera en populär liten badsjö och den ligger inte långt från Bästeträsk, så jag passade på att även se denna lilla badsjö.

Efter att jag varit vid ”Blå lagunen” så fick jag en ganska gynnsam vindriktning i blåsten som jag hade kämpat med under dagen. Så under kvällen trampade jag vidare till Lickershamn, där jag några dagar tidigare hade lämnat båten. Väl framme vid båten så övernattade jag i min båt under natten.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se