Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 20.

En svan i Simrishamn.
Simrishamn. Simrishamn.

Lördagen den 13:e maj blev resans tjugonde dag. Redan på kvällen innan hade jag tagit en promenad på hamnområdet i den hamn som jag nu hade övernattat i under natten mot lördagen, för att se om det fanns möjlighet att tanka där, men tyvärr hittade jag inte annat än en dieselpump som bara kunde användas av de som hade nyckel (eller om det var kort för just den pumpen). Jag förstod i alla fall inte hur man annars skulle kunna tanka i denna hamn. Men eftersom att jag kunde konstatera att jag hade diesel så att jag skulle klara mig ända till Simrishamn så gav jag mig ut på havet efter en morgondusch i den servicebyggnad som fick utnyttjas utav såväl husbilscampare som båtburet folk i gästhamnen. I hamnen där jag bodde hade man såväl gästhamnsplatser för gästande båtar och ställplatser för husbilar. Att gästhamnarna även erbjuder husbilsplatser är något som jag sett i många av de hamnar som jag bott i, och det är ju bra, då kan ju flera vara med och dela på de kostnader som uppstår med toaletter, duschar, sophantering och annat, så att det kanske är lättare att få lönsamhet på verksamheten.

Efter några timmar i båten på det hav, som ännu vågade en del, om än troligen lite mindre än under gårdagen så nådde jag fram till Simrishamn, dit även någon sorts värme hade hittat fram till såväl staden som till min vårsemester om inledningsvis hade börjat lite småkyligt. Tyvärr visade det sig att sjömacken i Simrishamn inte var öppen under lördagar och söndag under denna tid på året, så det blev till att traska in med en reservdunk in till en annan bensinmack inne i staden, där jag även passade på att handla några ätbara saker inför min fortsatta resa. På väg tillbaka till båten ifrån bensinmacken såg jag en svan som hade slagit sig till ro i värmen.

En stor farled med många lastfartyg skulle korsas på min väg mot Bornholm. En stor farled med många lastfartyg skulle korsas på min väg mot Bornholm.

Efter att jag införskaffat några liter diesel i Simrishamn så styrde jag färden mot utlandet. Innan kvällen var slut så nådde jag nämligen fram till ön Bornholm och dess största ort, nämligen
Rønne. Ön med sina cirka 40 000 invånare hör nämligen till Danmark, även om dess avstånd till Sverige är närmare än vad det är till övriga Danmark. På vägen dit korsade jag en stor farled, där jag samtidigt kunde se flera stora lastfartyg som låg på rad bakom varandra i såväl östlig som i västlig riktning i farlederna, så jag fick slinka emellan fartygen när jag skulle korsa farlederna, något som inte är helt lätt då jag tycker att de kan vara svårt att bedöma såväl hur fort de kör och hur långt bort de befinner sig, då man inte har så mycket till riktmärken ute på havet att använda som referenspunkter och samtidigt så vill jag ju inte vara i vägen i min lilla plastsnipa bland de stora skeppen.

Även om det inte regnade under min resa till Bornholm så skvätter det ju upp en hel del vatten mot rutorna på båten då man kör i vågor. Under min resa till Bornholm slutade först vindrutetorkaren på förarsidan att fungera och sedan tog det inte så lång tid innan även den på andra sidan också började att trilska, men jag tog mig fram till Bornholm och la mig i en hamn, där det dock mestadels var helt andra typer av båtar än min båt, nämligen stora färjor, fiskebåtar och små öppna båtar av mindre modell än min båt.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se