Min Sverigesemester till havs och andra vatten 2017. Dag 24.

Hamnen vid Kyrkbacken på Ven.

Onsdagen den 17:e maj blev min 24:e resdag. Dagen inleddes med att jag cyklade runt en del på Ven och utforskade ön innan jag gav mig av ut på havet igen. När jag väl hade kommit ut på havet så styrde jag båten vidare till Sveriges grannland i sydväst, nämligen Danmark. När jag hade låtit färjorna som går mellan Helsingör och Helsingborg passera så anlände jag till en stor hamn i Helsingör, där jag passade på att gå iland för att tanka och inhandla några varor. Således kunde jag bocka av att jag hade tagit mig till ”riktiga” Danmark också under min resa, även om Bornholm, som jag några dagar tidigare hade besökt också naturligtvis hör till Danmark.

Sedan fortsatte jag ut på havet igen och passerade en bit utanför land platser som Höganäs, Mölle och Kullen. Jag blev även under denna dag omkörd av ett stort kryssningsfartyg, vilket jag inte anser att är allt för osannolikt att det kan ha varit samma kryssningsfartyg som körde om mig dagen innan. Under kvällen så passerade jag utanför den stora Skälderviken som sträcker sig in mot Ängelholm där jag för tio år sedan spenderade en hel del tid under lokförarutbildningen som jag då gick där. Framåt senare kvällen så nådde jag fram till Hallands Väderö, som ligger strax utanför Bjärehalvön som är omsjungen av sångaren Hasse "Kvinnaböske" Andersson. Bjärehalvön är förövrigt den plats som sångaren själv bor på. Den numera välkända Hallandsåsen som är belägen i gränslandet mellan Skåne och Halland sträcker sig också ut mot Bjärehalvön.

Hallands Väderö är ett naturreservat med mycket djurliv, där framförallt fåglarna lär dominera djurlivet. På ön råder en del restriktioner, bland annat råder det tillträdesförbud på vissa delar av ön och några öar utanför huvudön under fåglarnas häckningsperiod och på någon ö utanför huvudön så råder det även ständigt tillträdesförbud. Det är inte heller tillåtet att övernatta utomhus på Hallands Väderö. När jag närmade mig Hallandsväderö kunde jag se att det var många sälar vid framförallt en holme utanför huvudön, något som lär vara vanligt där. Själv anlände jag till en stor brygga vid en plats som kallas för ”Sandhamn” på Hallands Väderö, där jag knöt fast min båt och övernattade. Bryggan är visst den brygga dit turbåten anländer under de dagar på året som den gör sina dagliga turer i från hamnen i Torekov. På kvällen tyckte jag mig även höra ett ljud som lät som kor på ön, men jag var inte säker på om det var kor eller något annat som jag hört. Uppe på land nära den brygga som jag lagt till vid fanns det en liten kiosk/café som inte såg ut att ha hunnit öppna för säsongen, men som antagligen håller öppet under högsommaren. I närheten av kiosken/caféet fanns även ett annat hus som är bebott av folk som lär ha ön som sin arbetsplats.

/Fredrik

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se