Hej!
Fredrik Tysk heter jag och jag är född 1987. Jag föddes i Södertälje, men är uppväxt i Rättvik i Dalarna och har gått gymnasiet i Borlänge och lokförarutbildning i Ängelholm.
 
Då jag har en förkärlek till Norrland och dess fina natur så har jag sedan lokförarutbildningen långsamt flyttat uppåt i vårt vackra land. Efter boende i Långsele, Nordmaling och Luleå så har jag nu äntligen i alla fall tagit i mig till vad jag anser som "rätt sida" av polcirkeln då jag numera bor i Kiruna. I ärlighetens namn har jag inget drömboende här då jag bara bor i en lägenhet här, så jag längtar fortfarande till något annat och hoppas kunna flytta till Abisko någon gång framöver, då jag tycker att det verkar trevligt att kunna bo på en så fin plats med fjällvärlden in på knuten.
 
Det som jag gillar med Norrland är ju framförallt den vackra fjällvärlden, men även glesbygden och inlandets charm där det kan vara långt mellan husen och byarna och man ibland kan köra längs ödsliga vägar utan att möta någon på flera mil. Men det är ju inte bara de ödsliga vägarna som jag gillar, utan även Inlandsbanan med sin historia som går som en ryggrad genom Norrlands inland. Den järnvägen är ju också en av alla de norrländska saker som jag uppskattar och jag hoppas att den har en ljus framtid framför sig. Tåg och järnvägar är ju förövrigt några av mina större intressen och det är ju det i kombination med att jag är relativt målmedveten och envis som lett mig till mitt yrkesval som lokförare. Detta eftersom att jag ända sedan jag var liten har haft lokföraryrket som ett mål genom majoriteten av skolåren. Visserligen så hade jag även en period då jag framförallt ville arbeta på tvätteri, eftersom att jag då gillade att tvätta speciellt då jag var i åldern omkring att jag gick på lekis. Visserligen har jag ju även någon gång under skolåren funderat på att bli veterinär, men det var nog bra att jag avstyrde den tanken då jag varken gillar att se blod och skulle ha svårt att avliva djuren avsiktligt på ägarnas vilja.
 
Så här i efterhand kan jag ju tycka att det var bra att det blev lokföraryrket som så småningom lockade mig mer än att få arbeta på ett tvätteri, lusten att tvätta har ju på något sätt förvunnit med åren och det enda som återstår av den längtan nu är väl att jag tycker att det är trevligt att lyssna på torktumlaren hur den brummar och man kan luta sig mot den och värma sig om man är frusen, och visst kanske är det också en rest av min forna dröm om att arbeta på tvätteri som gör att jag ser fram emot att någon gång få välja nya och fina vitvaror till ett fint hus den dagen jag har ett sådant att flytta in i. Visserligen är det kanske fler levande saker som jag råkat döda som lokförare då de hamnat på spåret utan att flytta sig än vad jag kanske hade fått avliva vid ett yrkesval som veterinär, men jag tycker att det ändå känns som ett klokt yrkesval som visat mig runt genom olika landskap från Malmö i söder till Narvik i Nordnorge. Nu arbetar jag som lokförare hos LKAB och får köra malmtågen som är Sveriges största tåg. Malmtågen som rullar på en järnväg genom fjällvärlden som bjuder på mängder av vackra vyer som Lapporten, Torneträsk, en vacker fjord, liksom norrsken och midnattssol emellanåt, men det är också en strecka där naturen kan visa sig från sina tuffare sidor med mörker, snöstorm och temperaturer långt under minus trettio grader emellanåt. Men det är ju en del av utmaningen och jag gillar ju de omväxlande vyerna, liksom de stundvis tuffa väderförhållandena.
 
Bland mina intressen förutom tåg och järnvägar så återfinns framförallt ett flertal friluftsintressen samt att resa. Jag gillar nämligen att fjällvandra, cykla, paddla och åka skidor. Det där med att resa behöver inte alls handla om långväga resor utan kan mycket väl handla om resor i närområdet av den plats jag bor på. Jag är inte någon person som gillar att åka på charter, utan för mig är ofta själva transportsträckan i sig en viktig del av resan och planeringen inför resan är ju också en av de trevliga byggstenarna som en resa består utav, så den biten vill jag ju ogärna lämna över till någon annan. En resa för mig får gärna vara i form av att hela resan är ett äventyr, som exempelvis en fjällvandring, en cykelsemester, en bilresa ut i Europa eller en båttur.
 
Innan jag flyttade upp hit till Kiruna så tog jag i alla fall ett förarbevis för snöskoter. Det sägs ju att man måste kunna anpassa sig till kulturen dit man flyttar så även om jag knappt har kört snöskoter någonsin så tycker jag att det verkar trevligt, så en förhoppning är att jag framöver ska skaffa en snöskoter och kunna ge mig ut på snöskotersemester genom det norrskensupplysta och snöbeklädda Lappland i vinterskrud.
 
Något annat som jag också skulle vilja skaffa framöver är en båt som inte är större än att jag kan ha den bakom en bil. En båt som man kan övernatta i och göra många trevliga resor med längs kusten, i kanaler och sjöar och någon gång kunna åka ut till Gotland med.
 
Om jag ska fortsätta drömma om saker som jag någon gång vill ha så måste ju jag även nämna att som den hundälskare jag är så skulle jag någon gång vilja ha en Labrador. Gärna en brun labrador då de är så söta som en gosig nallebjörn och inte heller är så jätte vanliga.
 
Varför har jag då startat upp den här bloggen?
Jo, det är ju så att jag bland annat gillar att kunna berätta om resor, äventyr och platser som jag upplevt eller besökt, något som jag till viss del gjort på min Facebooksida tidigare och fått en del positiva reaktioner. Nu när jag dessutom flyttat hit upp till Lappland och bor på en plats med så många fina och speciella saker i närområdet som turister kommer från stora delar av världen för att upptäcka så vill jag också kunna dela med mig av mina fina stunder både här uppe i norr och när man är på resande fot. För övrigt så gillar jag ju även att skriva och berätta saker. Har jag tur kan jag kanske inspirera andra till trevligheter, uppleva fina saker och få andra att få upp ögonen för saker som man inte tänkt på eller kanske inte ens vet att finns.
 
Jag kommer ju inte att skriva om allt eller vad som helst, utan jag skriver ju just det som jag känner för att skriva och berätta med en förhoppning om att roa någon, eller ge någon en tanke eller inspiration. Jag kommer inte heller att uppdatera bloggen varje dag eller ens för den delen varje vecka, utan jag kommer istället att göra det vid oregelbundna tillfällen då jag har lust och något som jag vill dela med mig av. Jag tycker ju att det är roligt att dela med mig av minnen och upplevelser med andra och det finns ju något som säger att delad glädje är dubbel glädje, så ni får ju gärna om ni själva vill och känner för det sprida länkar till min hemsida och blogg om ni vill, för det är ju trots allt för att få dela mina tankar och upplevelser med andra som jag skriver. Visst är det ju också så att man vet ju aldrig vad det ena eller andra leder till här i livet, och även jag är ju en av de många personerna som ju så också skulle tycka det vore roligt att både bli rik och finna kärleken!
 
/Fredrik

Allmänt
blogglista.se