En hösstur genom Muddus nationalpark.
Muddus nationalpark (eller om man så hellre vill säga ”Muttos”, som den heter på samiska) är en del av världsarvet Laponia. Muddus nationalpark består till stor del av väldiga myrar och gammelskog, som till stor del är barrskog. Världsarvet Laponia firar i år tjugo år som världsarv och består närmare bestämt av de fyra nationalparkerna Muddus, Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallets nationalpark, samt av Stubba naturreservat och Sjaunja naturreservat. Jodå, jag har varit i alla dessa uppräknade nationalparker och naturreservat någon gång, även om jag varit mer i en del än andra.
Mellan den 13:e oktober 2016 och den 16:e oktober 2016 så hade jag några lediga dagar så då tog jag en promenad genom en Muddus nationalpark. Nationalparken ligger kortfattat mellan Jokkmokk och Gällivare, på Stora Luleälvens nordöstra sida. Jag som åkte bil till nationalparken valde att parkera vid den plats som kallas för ”Skaite” (eller ”Skájdde” som det heter på samiska), den plats som antagligen är den populäraste entrén till nationalparken om man som besökare ska vandra i Muddus nationalpark. Dit når man fram efter att ha svängt av E45 vid Ligga kraftverk och sedan följt en väg relativt parallellt med Stora Luleälven i ungefär en mil.
I nationalparken finns en led som heter ”Muttosleden” (eller ”Muttosbálges” på samiska), och går genom[FT1] framförallt den nedre delen av nationalparken, en led som även erbjuder en del alternativa vägar och även möjlighet att vandra ut ur nationalparken på några olika ställen. Denna leden följde jag framförallt längs dess ytterslinga under min tur i nationalparken, men jag gjorde även ett par avstickare som bland annat ledde mig ut ur nationalparken. I nationalparken finns fem stycken obemannade stugor som man får använda under förutsättning att man i efterhand betalar in en avgift till dess förvaltare för varje natt eller dag som man utnyttjar dessa stugor. Priset för att använda dessa stugor som är öppna året runt är 150 krononor. Av dessa fem stugor så ligger fyra av dem längs rundleden i nationalparken. Utöver dessa stugor finns det även några rastplatser i varierande skick runt om i nationalparken. Vid stugorna i nationalparken så finns det vid flera av dem även separata utrymmen för personal som arbetar med stugorna eller nationalparkens skötsel, dessa utrymmen består antingen av ett separat rum i stugan eller fristående stuga. Sommaren 2006 så drabbades Muddus nationalpark av en stor skogsbrand som det ännu finns tydliga spår utav i delar av nationalparken, men det är inte den enda skogsbranden som har skett i nationalparken genom åren. För tillfället låg det även många vindfällda träd i nationalparken, eftersom att det var väldigt blåsigt där, liksom på många andra ställen i Norrbotten tidigare i år. I delar av parken (dock inte där lederna går) råder det tillträdesförbud mellan 15:e mars och 31:a juli eftersom att det är ett fågelskyddsområden där.
På torsdagen så anlände jag med bil till parkeringen vid ”Skaite” efter att bland annat ätit i Porjus på den lokala lilla restaurangen i byns centrala delar. Lustigt nog skulle den restaurangen just den dagen ha stängt en stund på eftermiddagen, precis som den lokala affären i byn också skulle ha just den dagen, så jag blev ju lite nyfiken på vad det kunde vara för något speciellt som hände i byn just den torsdagen i mitten på oktober. Efter att jag hade parkerat bilen, så kom det en annan bil och parkerade. Det var ett finskt par som kom med den bilen, och de skulle också ut och gå i nationalparken, men de skulle bara vara ute i två dagar, gentemot mig som skulle spendera fyra dagar i trakten. Jag började med att gå norrut i nationalparken, där det fanns två parallella leder upp mot en stuga och det stora och fina vattenfallet som heter ”Moddusfallet”. Jag gick lite fram och tillbaka längs de parallella lederna och tittade på den omgivande och fina naturen invid Moddusälvens dalgång och passade även på att gå ner och känna på Stora Luleälvens vatten som finns en bit nedanför den parkeringsplats där jag parkerat bilen. När mörkret hade kommit så kom jag fram till Muddusagahtjaldak/Fallstugan i pannlampans sken. Strax efter att jag hade anlänt dit så såg jag även fler pannlampeförsedda personer komma mot stugan, viket visade sig vara det finska paret som jag hade träffat på ett par gånger tidigare under dagen. De hade försökt hitta en annan stuga i närheten som också fanns med på vissa (antagligen äldre) kartor, men i verkligen finns den antagligen inte kvar. Så vi alla tre övernattade i samma stuga som erbjöd 12 bäddar. Vi behövde alltså inte trängas och stugan innehöll såväl ett stort rum med många bäddar, där det finska paret övernattade och ett lite mindre rum med färre bäddar, som jag tillbringade natten i. När vi väl hade fått eld i kaminerna så fylldes stugan av värme den kalla höstkvällen, som bjöd på ett vackert norrsken som prydde himlen.
På fredagen började jag med att gå tillbaka och titta på ”Moddusfallet” och ett annat vattenfall i dess närhet. Jag hade visserligen sett de båda vattenfallen kvällen innan, men då var det mörkt, så jag passade på att se dem även i dagsljus. Sedan fortsatte jag min promenad upp till stugan Muttosluoppal, som har nio stycken bäddar. Utanför stugan fanns såväl ett utsiktstorn/fågeltorn och en kåtliknande och därmed enklare byggnad, i vilken man också kunde övernatta. Jag anlände till den stugplatsen mitt på dagen och passade på att titta på utsikten från fågeltornet. Sedan hade jag en plan att fortsätta till Arvidssons stuga som är den stuga i Muddus som ligger utanför ledsystemet, vilket innebär att det inte går någon led dit. Dessutom ligger den i fågelskyddsområdet så att man inte heller får besöka den under alla delar av året. Uppskattningsvis borde det varit cirka en mil från fågeltornet till den stugan så jag började traska mot den stugan, även om jag kanske inte gjorde det enklaste vägvalet. Men efter en stund på halvfrusna blötmyrar, som området i trakten till stor del består av så bestämde jag mig för att vända om tillbaka till leden och gå till en annan stuga istället, ett beslut jag fattade efter att ha blivit blöt av kallt vatten ungefär upp till knäna. Så ännu har jag inte tagit mig till tvåbäddsstugan Arvidssons stuga, utan min tanke är att det kan bli en trevlig vintertur dit någon gång i vinter istället. Istället gick jag till en annan stuga, nämligen till stugan Manson som är en liten stuga med två-tre bäddar. Vid den stugan var det ingen annan så då fick jag bo själv i den stugan under natten. På kvällen belystes stugan invändigt av vackert fotogenlykteljus, då jag i dess ljussken bläddrade i stugans gästbok och skrev några rader i gästboken.
På lördagen så började jag dagen med att göra en avstickare ut ur Muddus nationalpark, längs en förgrening av leden från stugan Manson ut till en grusväg och tillika alternativ startpunkt för Muddusturer. Från denna plats så hade tidigare leden fortsatt genom skogen fram till en rastplats några kilometer längre bort, som antagligen tidigare varit en alternativ startpunkt för leden innan grusvägen var byggd fram till denna startpunkt som jag kom fram till då jag kom ut på grusvägen. Nu fann jag inte leden vidare från den plats där jag kom ut på grusvägen, så istället följde jag grusvägen fram till den äldre rastplats dit leden från stugan Manson tidigare hade gått, då antagligen vägnätet inte nådde längre. Vid rastplatsen så vände jag om och från trakten vid den gamla rastplatsen fann jag leden genom skogen, som gick tillbaka till stugan Manson, så jag testade att följa den gamla leden en bit. Men spångar saknades, samtidigt som stigen och leden ofta var svåra att finna, då den varken verkade vara underhållen eller välanvänd sedan den parallella grusvägen byggts. Så istället gick jag ut till grusvägen igen och följde den tillbaka, men jag vek inte av längs leden in mot nationalparken direkt, utan istället så följde jag först vägen till en vändplan. Där vände jag och följde sedan vägen tillbaka till leden in mot nationalparken, som jag sedan följde fram till stugan vid Manson, där jag hade lämnat min ryggsäck på förmiddagen. Efter en fikarast och då jag hade fått på mig ryggsäcken på ryggen igen så promenerade jag åter igen iväg till en annan stuga. Efter ett tag så nådde jag fram till stugan Nammavárre, som även den erbjuder cirka 2-3 sängplatser. Stugan ligger invid en liten sjö så innan jag gick in i stugan så gick jag ett varv runt den lilla sjön. I denna stuga var det dock redan en annan person, så det var riktigt varmt och skönt i stugan redan då jag kom in i stugan. Som tur var så var det bara en person i stugan så vi fick ju plats i stugan båda två, visserligen såg jag att jag i nödfall hade kunnat övernatta i en förrådsbyggnad om det varit fullt i stugan, men det var ju trevligare att bo i en stuga. Tyvärr kunde vi inte prata så mycket med varandra då ingen av oss var så duktiga på engelska och han kunde inte svenska då han kom från ett land längre ner i Europa. Han var i alla fall ute på en resa i flera veckor som innehåll besök i flera svenska nationalparker som exempelvis Sarek. Han gick tidigt och la sig, så jag blev istället sittandes vid stugans bord och löste sudoku i skenet från ett flammande stearinljus.
På söndagsmorgonen började jag med att ta en kort promenad längs ännu en liten förgrening av leden, som även denna ledde ut ur nationalparken och fram till en grusväg som kan användas som en alternativ startplats till vandringar i nationalparken. När jag kommit fram till denna grusväg så vände jag om tillbaka till stugan igen där vi tillsammans städade ur stugan innan han gick vidare. Även jag fortsatte min vandring en stund efter att han hade lämnat stugan. Denna dag så gick jag bredvid en fin ravin innan jag kom fram till Stora Luleälven som såväl jag, som leden till en viss del följde längs strandkanten. Under söndagen passerades även områden som har tydliga spår av skogsbrand. Innan jag gick till bilen så gjorde jag ytterligare ett besök nere vid Stora Luleälvens strand nedanför bilparkeringen vid "Skaite", vilket var en strand som då befann sig i skymningssolens sken. Sedan fortsatte jag hem med bilen under söndagskvällen.
Sammanfattningsvis så var det en vacker hösttur som pryddes av en hel del frost i fint höstväder, då det varken kom regn eller snö. Dagarna var antagligen för platsen och årstiden relativt varma då jag vissa dagar kunde gå i bara T-shirt och träningströja, förutom ryggsäcken på överkroppen, men andra dagar var lite mer kylslagna, så det var ju skönt att kunna komma fram till stugor där man kunde värma sig och elda på kvällarna. I stugorna längs leden fanns såväl sängar med madrasser som gasolplattor.
/Fredrik
Bilder del 1 av 2.
Bilder del 2 av 2.
Översiktskarta.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
- Med båt längs ”Farled Dalarna” mellan Orsa och Avesta, inklusive sjöarna Orsasjön, Siljan och Runn.
- 2019-års båtresa längs kanaler från Örebro till norska Telemarkskanalen, samt Bergslagskanalen.
- Båtresa längs Bergslagskanalen: Filipstad-Prästbäcken-Lungsund-Storfors-Kväggen-Karlskoga.
- Båtresa: Vid Notodden, samt genom Herøyakanalen, inklusive Herøyakanalens unika båttunnel.
- Båtresa längs Telemarkskanalen: Skien-Ulefoss-Lunde-Dalen-Kviteseid-Akkerhaugen-Notodden.
Senaste kommentarer
-
Claes Andersson » En decembertur med Hurtigruten Bergen-Kirkenes-Bergen.: ”Hej! Tack för din berättelse om Hurtigrutten. Planerar att åka Kirkenäs-Bergen s..”
-
Marcus Ottosson » Båtresa: Örebro-Hjälmare kanal-Arboga-Köping-Strängnäs-Mariefred-Enköping-Uppsala-Kungsängen.: ”Tack för detta inlägg, väldigt intressant att läsa Bor själv i Uppsala och plan..”
-
Patrik Ekman » På höstpromenad genom Muddus nationalpark och till slut lyckades jag ta mig till Arvidssonstugan.: ”Trevligt att träffas efter leden. Vi såg först din ryggsäck och sen dig. Tack fö..”
-
Patrik Ekman » På höstpromenad genom Muddus nationalpark och till slut lyckades jag ta mig till Arvidssonstugan.: ”Trevligt att träffas efter leden. Vi såg först din ryggsäck och sen dig. Tack fö..”
-
Lennart Elfgren » En cykeltur längs banvallen mellan Övertorneå och Karungi.: ”Tack för ditt utförliga svar. Ja, nu funderar allt även för mig. Vet inte vad so..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
dnt gustavsfors ålesund vardø bodskäret nordkalottleden boren gåsenstugorna bäckesta saltoluokta fjällstation dundret norröra skotfoss bmw welt väddö roddbåt töcksfors hurtigruten as lotshus borgholm göteborgsvarvet tjeckien vårvinter otteid åmål bergfors kristinehamn lunde europa holmsund hallstahammar granhult finnsnes kumlinge gotlandsruss bjurbäcken södertälje frantsebu inlandsbanan mellerud sortland ms roald amundsen häst hukejaure kalix beisfjord håverud avgaser norrtåg klintehamn naturreservat skog hemsön bjørnfjell långbron ørnes ms nordkapp strömma kanal höganäs singi seskarö vistasstugan äventyr lofoten gotska sandön falsterbokanalen västerdalälven fjälllstugan fältjägaren signebyn doft ädnamvaara uddevalla avesta pältsa fjällstuga västra silen hjørundfjorden kirkenes saltsjöbaden norsjø leksand roxen blåhammaren lennartsfors änonjalme strängnäs simrishamn padjelanta nationalpark bmw muséet anarsisstugan östervallskog kystruten bergen-kirkenes naturum blidö orsasjön kloster skellefteälven strömsholm hurtigruten havøysund kobba klintar farled fjellbu kolbäcksån karungi skjervøy mariehamn kalixfors paurohytta igelkott blogg nössemark ärr ms trollfjord ljugarn cáihnavággihytta örnsköldsvik hävlingsstugorna åsensbruk kreosot vaxholm larvik kväggen sitasjaure ulvöhamn rogenstugan väg lena philipsson scania vindkraftpark får kullen blåbär grövelsjön vattenmagasin lucia ms midnatsol åkers kanal tällberg norrkrog ubåt tarfala fjällstuga bengtsfors mormor fjällåsen smögen vrangfoss österdalälven glass tarfala molde sigtuna nordön jukkasjärvi sälka strömsundskanalen kallblodig y1 nedre soppero vadsø vittangi modelljärnväg storlien holmerudsfors florø berlevåg løveid rönnskärsverken torshälla hedenäset norrsken ekenäs siljan skellefteå surahammar fjord hammerfest karlstad ulefoss tyskland ängesön torshälla kanal kainulasjärvi tromsø museum lojsta hed asphyttan sitashytta västerås skaulo risøyhamn linköping kor viken oxelösund dalsland trollfjorden sandhamn svinesundsbron hjulångare arkö rogen gränsleden robert gustafsson saab vindkraftverk nord-koster daglösen dragets kanal tänndalen laxsjön nordnorge järlasjön helsingör vaverön bruksvallarna vistasdalen trondheim ms kong harald kungsängen bandak svartsundsrännan helags fjällstation pältsa lainioälven ms finnmarken gustavsberg flåvatn orsa ljungsbro hund sulvik slada hamn säffle kanal skelleftehamn hjälmaren bjuröklubb omniaugn stensdalsstugan padjelantaleden kinda kanal vadstena narvik sickla kanal tjäktja hudiksvall natt söderhamn arvika piteå kebnats dalen holmöarna torneträsk bil varberg jämtland riksgränsen ulvön hallands väderö ofotbanen lörudden spår stora luleälven akvedukt uppsala bergs slussar hjälmare kanal sölvesborg muséum hotell örebro motala lilla bommen vålåstugan porsgrunn lkab storklubben järnäsklubb höga kusten akkajaure utö alesjaure rønne göteborg byar bergslagskanalen töre skåne mora öland borensberg göta älv glesbygd töreboda fårö trollhättan nikkaluokta dalarna fyr vänersborg kiruna kommun torneälven värmland resa bornholm järnväg raukar laponia pappa trollhätte kanal haparanda kyrka snö danmark bilfärja svenska turistföreningen finland buss malmbanan sommar kiruna göta kanal skärgård fjällstuga vinter gotland fjällen kanal sluss vår norrland semester båt havet norrbotten lappland cykeltur norge hamn turskidor bro stuga mat fjällvandring vänern tåg vandring blåsigt stockholm höst ritsem sjötorp kapell fika mamma vuono fiskehamn fjällstation mem båttrailer mälaren båttransport visby lickershamn tält fjäderholmarna vättern skien vägen västerut norsholm bottenviken muddus nationalpark tunnel kallt gällivare björkliden notodden våfflor räls abisko kraftverk laxforsen kalixälven luleälven ven natur hunddalshytta katterjåkk fåglar slite holmön åland hammarbyslussen brasa kalmar m/s langas öregrund nordre älv vikingaleden sjösjuka lurö låktatjåkko skåre e45 gråsjälören friluftsliv herøyakanalen katterat karlsborg åbo tornedalen herøya telemarkskanalen kvikkjokk gräddö säffle glödkaka borenshult friluftsfrämjandet svan luleå berg löran hus stegeborg järnäshamn övertorneå frierfjorden hammarby sjöstad fjällstugan lunndörren roslagen m/s storlule hisingen östersund påsk padda gävle lap dånalds e10 lidköping lasse åberg geiranger östra silen harrå boden dälälven stenungssund sjisjka rc6 krokfors frusen högakustenbron gunnekleivfjorden sotekanalen hållplats sandnessjøen nallostugan seskaröbron myr mölle möja ms nordlys bodø mustadfors goldahytta torneå jokkmokk prästbäcken grotta ms polarlys upperud hävlingen gautelishytta lungsund idefjorden ms spitsbergen ånimmen dals-ed lappjordhytta bmw kalixforsbron rimforsa nakeri snäcke kanal foxen jämtlandsfjällen lossihytta timsälven blå lagunen bergsbana 1957 båstnäs höglekardalen münchen akkerhaugen stora sjöfallet havila holding as östen kyrkkåta båtresa söderöra vaisaluokta risudden arvidsjaur pitsundsbron rättvik hogga torvik årjäng treriksröset storerikvollen sandarne gagnef lårdal besök ms fram sillebotten sylarnas fjällstation abiskojaure lilla edet öresundsbron enköping ms lofoten rørvik sørfjorden ramundberget sundsvall tävling grebbestad järnvägsstation nesna dals långed lisas stuga nynäshamn filipstad kosteröarna landsort ms nordnorge stamsund hällristningar tjäktja fjällstuga torneälv arkösund karlsborgs fästning sälar hoburgsgubben ms richard with stokmarknes rallarvägen stordalsstua längdskidor knappforsen horn harstad nilivaara smedjebacken pålnostugan södertälje kanal sträcknäsholmen forsvik järnvägsmuseum köpmannebro stora le storulvån prag otterbäcken fartyg 1958 bilskrot arådalen väddö kanal torn blåkulla köping kjøllefjord luppio storsteinshytta vätö falun eidsfoss yxlan båtsfjord måløy ångtåg pite havsbad fjällräven classic svappavaara mariestad bålsta historia lannavaara renar nedalshytta bandaksli örsundsbro ms fridtjof nansen kristiansund vistas söderköping båttunnel smöghålet kaitum brønnøysund billingsfors skarvruet härnösand gråda strömstad killingi 142 henrik dorsin abiskojåkka fjällstuga skedbrostugan nyköping karlskoga halden muskö kanal ms nordstjernen svolvær unna allakasstugan fjällstugan storrödtjärn norrköping storfors flygresa lukt vålådalen dalslands kanal strömsholms kanal umeå skoaddejávrehytta regnbåge hycklinge ms vesterålen fröskog ed snurijåkkåtan baugebua bergslagen bästeträsk hamar øksfjord banvall fagersta norddalen farled dalarna kviteseid skoghall honningsvåg ställverk västerbotten anaris slott runn blå jungfrun arboga mehamn bergen dressin pitsundet borlänge kjeldal mariefred akka fjällstuga övre soppero motorvagn
Hoppas att det blir en tur i Muddus för dig också och att det blir en fin tur!
/Fredrik Tysk, som själv inte hade stövlar, utan vandrarde i kängor.
16 augusti 2017 01:24:19
På webbsidan: www.laponia.nu står det så här:
"18 februari plogades vägen från Liggá till Skájdde. Den underhålls inte under förfallstiden. Vägarna till Sárggavárre och Urttimjávrre är plogade året om. Observera: Skogsbilvägarna väster om Urttimjávrre dvs mot Suolárre plogas inte."
Så jag tolkar informationen som att inte vägen är plogad året om, men efter den 18 februari så borde den nog vara plogad. För några veckor sedan då jag passerade trakten, så kollade jag och då var inte vägen upplogad (inte då efter senaste dåvarande snöfallet i alla fall).
Tyvärr är jag så okunnig på fåglar så jag vet inte riktigt vad jag såg, men någon enstaka fågel såg jag. Jag mötte en annan man som sa att ha hade sett tjäder (om jag inte missminner mig), så det kan nog ha varit tjäder som jag också såg.
Själv hade jag ingen riktig tryckt karta över nationalparken, men nu har jag skaffat denna karta från Calazo, inför kommande turer och det kan ju vara trevligt att ha en karta att följa om man inte redan har det eller känner till området väldigt väl:
http://www.calazo.se/produkt/muttos-muddus-nationalpark/
Med tanke på att du är fågelskådare så lär du väl också ha koll på att det råder tillträdesförbud i delar av nationalparken mellan 15 mars och 31 juli.
Lycka till och ha en fin tur!
/Fredrik
16 augusti 2017 01:24:23