En vandring från Narvik till Katterjåkk via Beisfjord, Hunddalshytta, Katterat och Bjørnfjell.
Väl framme i Narvik så klev jag av bussen vid busstationen och promenerade ner till havet och kände på dess vatten, så att min tur verkligen skulle bli ända nerifrån havsnivå och uppåt. Sedan hade jag tänkt att vandra upp på Rombakstøtta, så jag vandrade upp till vattenverket som ligger en bit ovanför Narvik, där leden mot Rombakstøtta börjar. Där i närheten lämnade jag min ryggsäck och började gå mot toppen, men redan vid vattenverket såg jag på en karta att det fanns fler ställen att gå till i närheten och inte bara till Rombakstøttas topp. Därför följde jag först leden mot toppen, men när leden sedan delade sig så att man kunde välja att gå mot toppen eller mot ett ställe som kallades för ”Tøttarota”, så valde jag att först gå mot ”Tøttarota”. På vägen till ”Tøttarota” så kom jag även förbi ”Funnhytta”, som är en av de många fjällstugorna som finns att besöka i Norge. När ja väl kommit fram till ”Tøttarota”, så fanns där anteckningsblock, som dock var väldigt blöta, men som man skulle kunna ha skrivit in sitt namn i om man hade velat. Jag befann mig alltså då en bit upp på bergets fot. Sedan fortsatte jag upp mot ”Rombakstøttas” topp ifrån ”Rombaksrota” då jag tänkte att det nog skulle gå att gå upp mot toppen därifrån även om det inte var någon led eller stig där. Jag tog mig också en bit uppåt på berget på den sidan, men efter ett tag blev jag tvungen att vända om då jag konstaterade att jag inte kunde komma upp längs denna sida av berget. Så när jag efter en långs stund hade vandrat tillbaka hela vägen till det ställe där jag tidigare hade vikt av leden mot toppen så fortsatte jag nu upp mot toppen, men nu var jag ju både lite tröttare än tidigare, samtidigt som eftermiddagen började bli lite sen. Eftersom att det var en fin septemberdag så var det många andra ute på fjället också. När jag hade kommit en bit upp och det visade sig att leden delade sig till såväl ”Rombakstøtta” som till ”Beisfjordtøtta” så mötte jag ett gäng som jag frågade hur lång tid de trodde att en tur därifrån skulle ta upp till ”Rombakstøttas topp”. De uppskattade att jag hade cirka en och en halv timme kvar till toppen, så jag valde då istället att vända tillbaka ner till min ryggsäck och fortsätta ner till Narvik för att prioritera att istället hinna med resten av min planerade tur. Istället får jag någon annan gång göra en ny tur, då jag kanske kan komma upp på såväl Rombakstøtta som Beisfjordtøtta under samma tur.
Så jag tog mig ner till Narvik och åt bland annat en god Tacobaguette på ”Circle K”, som numera Statoil heter. Sedan hade det blivit mörkt, men det gjorde inget, för nu hade jag ända bara tänkt att vandra längs landsvägen i cirka en mil in till den lilla byn Beisfjord, som ligger invid Beisfjorden. Det var en lättpromenerad bit på asfalt längs med en fjord. Det var till och med två bilar som stannade och undrade om jag ville ha skjuts, men det ville jag ju inte då jag ju ville avverka hela sträckan på mina egna ben. En av bilarna som stannade och frågade om jag ville ha skjuts sa också att jag syntes bra i mörkret med min blinkande lampa där jag gick i kvällsmörkret, så det var ju bra att jag förhoppningsvis syntes bra. Väl i Beisfjord, så tog jag mig strax utanför byn innan jag satte upp mitt tält, i den sena lördagskvällen.
Söndagens mål var att ta mig över fjället till Katterat, något som började med vandring längs en grusväg och ett litet vad, som var väldigt litet och inga problem att ta sig fram över utan att vare sig behöva ta av sig skorna eller bli blöt om fötterna. Sedan väntade en rejäl uppförsbacke upp till trädgränsen. Sedan tog ett stenigt landskap vid, där man även fick kämpa lite för att komma upp för något mindre klippblock. De var en klar fördel att det var torrt väder då man gick på mycket sten och berg och så här års behövde jag inte heller gå på någon snö, vilket lär kunna vara en besvärlig sak med denna led tidigt på sommaren, då det på ett ställe lutade ner mot en sjö. (Jag och min mamma hade en gång tidigare i sommar börjat gå denna led mellan Beisfjord och Katterat, men då ”vände vi om” eftersom att hon bland annat hade ont i knät, och i efterhand var det nog bra att vi vände då det visade sig att vi annars hade kommit till en hel del stenar att balansera på, även om vi nog redan hade tagit den brantaste stigningen).
Efter en del passerade stenblock och en fin liten vattenansamling, så nådde jag fram till den fina sjön ”Basejávri”, där jag tog en liten paus innan en kort uppförsbacke väntade inför en lång nedförsbacke genom en stor dalgång fram till Hunddalshytta. Vid Hunddalshytta som är ett fint fjällstugeområde tog jag en rast och tittade in i stugan. Hunddalshytta har ingen stugvärd på plats, men är liksom många andra fjällstugor i Norge ändå låst med en så kallad ”DNT-nyckel” som tillhandahålls av ”Den Norske Turistforeningen”. Denna nyckel passar i låsen som finns på många av ”Den Norske Turistforeningens” fjällstugor. Efter att jag passerat fjällstugan så hade jag ytterligare knappt en kilometers promenad längs den numera tydligare leden innan jag nådde fram till en grusväg som jag följde ner till Katterat i drygt en mil. En väldigt lättvandrad väg eftersom att den till stor del gick i nerförsbacke. Vägen går mellan ett vattenkraftverksintag, (som ligger där leden från Hunddalshytta övergår i grusväg knappt en kilometer från Hunddalshytta) och stationen i Katterat, kort sagt så är det en väg som saknar förbindelse till andra vägar, då ju inte heller Katterat har någon annan väg än denna väg fram till stationsområdet, förutom ”Rallarvägen” som inte är någon bilväg. Nedanför stationshuset vid Katterat så tältade jag i en mossbeklädd glänta, efter en dag med relativt bra höstväder.
På måndagen var min plan att vandra från Katterat till Katterjåkk, för att där stiga på tåget mot Kiruna. Katterjåkk ligger för övrigt någon kilometer in i Sverige. Vandring dit tänkte jag till största delen genomföra längs den så kallade ”Rallarvägen”. ”Rallarvägen” är numera är en vandringsled (som man även till stor del kan cykla mountainbike på) längs den gamla materialväg som man byggde i samband med att man byggde Malmbanan och Ofotbanen (som järnvägen heter på den norska sidan av riksgränsen) för över hundra år sedan. Så jag började vandra längs den en liten bit från Katterat, men lämnade sedan ryggsäcken för att gå tillbaka och gå en annan led som jag sett dagen innan strax innan jag kom fram till Katterat stationsområde, en led som var skyltad mot Katterjåkk. Jag tänkte att det bara var en liten alternativ väg just vid stationsområdet så jag tänkte att jag även skulle gå den och strax komma fram till ryggsäcken där jag lämnat den, men efter att traskat på en bit längs denna stig bland annat över en fin hängbro så konstaterade jag att detta var ju en helt annan väg till Katterjåkk över fjällen, så då var det bara att vända tillbaka igen till ryggsäcken och jag följde sedan ”Rallarvägen” mer eller mindre ända upp till Bjørnfjell. En vandring som till stor del följde Ofotbanen, genom en trakt där det för tillfället även pågick en del kraftledningsbyggen. På vägen upp till Bjørnfjell passerade jag ännu en norsk fjällstuga, nämligen ”Vokterboligen” som ligger strax intill järnvägen. Längs denna etapp mötte jag även en grupp som jag skulle tro att var en norsk skolklass.
Eftersom att jag kom iväg lite sent från Katterat, då jag vandrat runt en stund vid Katterat på den stig som skulle visa sig bära iväg upp mot fjället, så blev det en något stressig tur upp till Katterjåkk, men jag hade ju alternativa planer att kunna stiga på tåget tidigare än i Katterjåkk nödfall. Men när jag var vid Bjørnfjell bedömde jag att jag borde hinna med tåget från Katterjåkk utan att behöva kliva på det tidigare. Så jag vandrade strax söder om järnvägen över landsgränsen längs de så kallade ”snögallerierna” som till stor del täcker järnvägen mellan Bjørnfjell och skidorten Riksgränsen. I Riksgränsen korsade jag järnvägen genom en tunnel. I Riksgränsen hittade jag på Rallarvägen igen, som jag hade tappat bort i Bjørnfjell. Så från Riksgränsen till Katterjåkk följe jag återigen Rallavägen till största delen av sträckan.
I Katterjåkk klev jag på nattåg 10093 som jag åkte med hem till Kiruna, tillsammans med mina trevliga före detta kollegor som arbetade i tåget. Efterhand kunde jag konstatera att det var tre relativt varma dagar och vackra höstfärger som jag hade upplevt. Vädret var bra de två första dagarna, även om den tredje dagen bjöd på en del regn så var det ändå relativt varmt. Under turen mötte jag folk under turens alla dagar, och som vanligt var det personer från olika delar av världen, som nu var uppe i Skandinavium för att uppleva fina höstdagar precis som jag, oavsett om de var ute på dagsturer eller längre strapatser.
Längst ner i blogginlägget har jag gjort ett försök att illustrera på en karta ungefär hur turen genomförts.
/Fredrik
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
- Med båt längs ”Farled Dalarna” mellan Orsa och Avesta, inklusive sjöarna Orsasjön, Siljan och Runn.
- 2019-års båtresa längs kanaler från Örebro till norska Telemarkskanalen, samt Bergslagskanalen.
- Båtresa längs Bergslagskanalen: Filipstad-Prästbäcken-Lungsund-Storfors-Kväggen-Karlskoga.
- Båtresa: Vid Notodden, samt genom Herøyakanalen, inklusive Herøyakanalens unika båttunnel.
- Båtresa längs Telemarkskanalen: Skien-Ulefoss-Lunde-Dalen-Kviteseid-Akkerhaugen-Notodden.
Senaste kommentarer
-
Marcus Ottosson » Båtresa: Örebro-Hjälmare kanal-Arboga-Köping-Strängnäs-Mariefred-Enköping-Uppsala-Kungsängen.: ”Tack för detta inlägg, väldigt intressant att läsa Bor själv i Uppsala och plan..”
-
Patrik Ekman » På höstpromenad genom Muddus nationalpark och till slut lyckades jag ta mig till Arvidssonstugan.: ”Trevligt att träffas efter leden. Vi såg först din ryggsäck och sen dig. Tack fö..”
-
Patrik Ekman » På höstpromenad genom Muddus nationalpark och till slut lyckades jag ta mig till Arvidssonstugan.: ”Trevligt att träffas efter leden. Vi såg först din ryggsäck och sen dig. Tack fö..”
-
Lennart Elfgren » En cykeltur längs banvallen mellan Övertorneå och Karungi.: ”Tack för ditt utförliga svar. Ja, nu funderar allt även för mig. Vet inte vad so..”
-
Lennart Elfgren » En cykeltur längs banvallen mellan Övertorneå och Karungi.: ”Tjusiga bilder, men i del 2 verkar inte de stora bilderna komma fram, bara minia..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
båstnäs 1957 bergsbana blå lagunen timsälven lossihytta jämtlandsfjällen foxen snäcke kanal nakeri rimforsa kalixforsbron bmw lappjordhytta skaulo risøyhamn linköping kor viken oxelösund dals-ed trollfjorden sandhamn svinesundsbron hjulångare arkö rogen mustadfors bodø ms nordlys möja mölle myr seskaröbron goldahytta laxsjön nordnorge järlasjön helsingör vaverön bruksvallarna nallostugan trondheim ms kong harald kungsängen bandak svartsundsrännan helags fjällstation vistasdalen lainioälven ms finnmarken gustavsberg flåvatn orsa ljungsbro hund pältsa övre soppero akka fjällstuga mariefred kjeldal borlänge pitsundet dnt dressin bergen mehamn arboga blå jungfrun runn slott anaris töcksfors hurtigruten as lotshus borgholm göteborgsvarvet tjeckien vårvinter västerbotten banvall øksfjord hamar bästeträsk bergslagen baugebua snurijåkkåtan granhult finnsnes kumlinge gotlandsruss bjurbäcken södertälje frantsebu inlandsbanan mellerud sortland ms roald amundsen häst hukejaure kalix beisfjord håverud avgaser norrtåg klintehamn naturreservat skog hemsön bjørnfjell långbron ørnes ms nordkapp strömma kanal höganäs singi seskarö abiskojåkka fjällstuga äventyr lofoten gotska sandön falsterbokanalen västerdalälven fjälllstugan fältjägaren signebyn doft ädnamvaara uddevalla avesta vistas lannavaara historia bålsta mariestad svappavaara fjällräven classic pite havsbad pältsa fjällstuga lennartsfors änonjalme strängnäs simrishamn padjelanta nationalpark bmw muséet anarsisstugan ångtåg luppio kjøllefjord köping blåkulla torn väddö kanal arådalen bilskrot 1958 fartyg otterbäcken prag storulvån stora le köpmannebro järnvägsmuseum forsvik sträcknäsholmen södertälje kanal pålnostugan smedjebacken ärr ms trollfjord ljugarn cáihnavággihytta örnsköldsvik hävlingsstugorna nössemark stokmarknes ms richard with hoburgsgubben sälar karlsborgs fästning arkösund torneälv hällristningar stamsund ms nordnorge landsort kosteröarna filipstad nynäshamn tjäktja fjällstuga dals långed nesna järnvägsstation grebbestad tävling sundsvall ramundberget vattenmagasin rørvik ms lofoten enköping öresundsbron lilla edet abiskojaure sylarnas fjällstation sørfjorden molde sigtuna nordön jukkasjärvi sälka strömsundskanalen kallblodig årjäng torvik hogga rättvik pitsundsbron treriksröset holmerudsfors florø berlevåg løveid rönnskärsverken torshälla östen havila holding as stora sjöfallet akkerhaugen münchen höglekardalen brasa hammarbyslussen åland holmön slite fåglar katterjåkk hunddalshytta akkajaure ven luleälven påsk säffle kanal skelleftehamn m/s storlule roslagen fjällstugan lunndörren hammarby sjöstad frierfjorden övertorneå järnäshamn stegeborg hus löran berg luleå svan friluftsfrämjandet borenshult glödkaka säffle gräddö kvikkjokk telemarkskanalen herøya tornedalen åbo karlsborg katterat herøyakanalen friluftsliv gråsjälören e45 skåre låktatjåkko lurö sjösjuka vikingaleden nordre älv öregrund m/s langas kalmar kallt tunnel muddus nationalpark bottenviken norsholm nikkaluokta kalixälven laxforsen bergslagskanalen abisko räls våfflor mora björkliden göta älv mälaren båttrailer mem dalarna fyr vänersborg kiruna kommun torneälven värmland resa bornholm sjötorp fjällstation vuono fiskehamn mamma fika kapell blåsigt bilfärja svenska turistföreningen fjällvandring vandring tåg vänern skärgård göta kanal fjällstuga vinter gotland norge cykeltur sluss vår norrland semester båt havet norrbotten lappland kanal hamn fjällen turskidor bro mat stuga kiruna sommar malmbanan buss stockholm höst ritsem finland kyrka haparanda trollhätte kanal pappa danmark snö båttransport visby lickershamn tält fjäderholmarna vättern skien laponia raukar järnväg gällivare borensberg öland notodden skåne töre kraftverk byar göteborg rønne vägen västerut trollhättan fårö töreboda glesbygd motala örebro hotell muséum sölvesborg hjälmare kanal bergs slussar uppsala akvedukt stora luleälven spår lörudden ofotbanen hallands väderö ulvön riksgränsen jämtland varberg bil torneträsk holmöarna dalen kebnats piteå arvika söderhamn natt hudiksvall tjäktja sickla kanal narvik vadstena kinda kanal padjelantaleden stensdalsstugan omniaugn bjuröklubb hjälmaren östersund hisingen slada hamn sulvik alesjaure utö natur höga kusten järnäsklubb storklubben lkab porsgrunn vålåstugan lilla bommen surahammar skellefteå siljan ekenäs norrsken hedenäset arvidsjaur kyrkkåta båtresa söderöra vaisaluokta risudden y1 storlien modelljärnväg vittangi vadsø nedre soppero tarfala storerikvollen sandarne gagnef lårdal besök ms fram sillebotten tarfala fjällstuga glass österdalälven vrangfoss smögen fjällåsen mormor bengtsfors lisas stuga ubåt norrkrog tällberg åkers kanal ms midnatsol lucia väg grövelsjön blåbär kullen får vindkraftpark scania lena philipsson rogenstugan ulvöhamn sitasjaure kväggen larvik vaxholm kreosot åsensbruk rallarvägen stordalsstua längdskidor knappforsen horn harstad nilivaara blogg igelkott paurohytta kalixfors mariehamn skjervøy karungi kolbäcksån fjellbu farled kobba klintar havøysund hurtigruten strömsholm skellefteälven kloster orsasjön blidö naturum kystruten bergen-kirkenes östervallskog storsteinshytta vätö falun eidsfoss yxlan båtsfjord måløy renar blåhammaren roxen leksand norsjø saltsjöbaden kirkenes hjørundfjorden västra silen nedalshytta bandaksli örsundsbro ms fridtjof nansen kristiansund vistasstugan söderköping båttunnel smöghålet kaitum brønnøysund billingsfors skarvruet härnösand gråda strömstad killingi 142 henrik dorsin unna allakasstugan skedbrostugan nyköping karlskoga halden muskö kanal ms nordstjernen svolvær dalslands kanal fjällstugan storrödtjärn norrköping storfors flygresa lukt vålådalen ed strömsholms kanal umeå skoaddejávrehytta regnbåge hycklinge ms vesterålen fröskog hallstahammar holmsund europa lunde kristinehamn bergfors åmål otteid fagersta norddalen farled dalarna kviteseid skoghall honningsvåg ställverk roddbåt väddö bmw welt skotfoss norröra dundret saltoluokta fjällstation bäckesta motorvagn gåsenstugorna boren nordkalottleden bodskäret vardø ålesund gustavsfors padda gävle lap dånalds e10 lidköping lasse åberg geiranger östra silen harrå boden dälälven stenungssund sjisjka rc6 krokfors frusen högakustenbron gunnekleivfjorden sotekanalen hållplats sandnessjøen gränsleden tänndalen dragets kanal daglösen nord-koster vindkraftverk saab robert gustafsson dalsland torneå jokkmokk prästbäcken grotta ms polarlys upperud hävlingen gautelishytta lungsund idefjorden ms spitsbergen ånimmen västerås sitashytta asphyttan lojsta hed museum tromsø kainulasjärvi torshälla kanal ängesön tyskland ulefoss karlstad hammerfest fjord
Tror att denna sträcka bör fungera bra med en medelstor hund under förutsättning att hunden orkar gå en del uppför och nedför, men jag vill minna att det var ett fåtal ställlen som man fick klättra lite (cirka två meter uppåt då man gick från Narvik), så där kanske man behöver lyfta hunden...
Jag och min mamma gjorde ett försök att gå sträckan från Narvik till Katterat via Hunddalshytta i juni ett år, men vi vände om då hon hade ont i ett knä då, samtidigt som det var en hel del uppför från det hållet. Ett problem som kan uppstå under tidiga sommaren är ju att snön kan ligga kvar längs de lutande bergssidorna längs leden så att man måste gå på snön som går ända ner mot vatten, så att stäckan kan var farlig, då det då inte finns någon barmark att gå på, utan istället får man gå på snön som lutar mot vattnet (vilket jag inte vill rekommendera), så att man riskerar att glida ner i vattnet om man faller eller om snön släpper, men nu så här långt in i juli skulle jag gissa att detta inte när något problem och att man kan gå hela leden på barmark, men om ni vi ha mer klara besked, så rkomenderar jag er att kolla med någon i "Narvik og Omegn Turistforening" (se länken: https://not.dnt.no/om-oss/ )
Mvh
Fredrik Tysk
21 juli 2019 21:44:49