En annan väg genom Norrbotten till Tornedalen.

En annan väg till Tornedalen.

Torsdagen den 6:e oktober gjorde jag en resa ner genom den östra delen av Norrbotten från Kiruna till trakterna av Övertorneå för att spendera fredagen i Tornedalen. Nu kunde jag ju som de flesta andra gör, helt enkelt valt att följa Malmfältens ena pulsåder, alltså väg E10 ner till Överkalix och där fortsatt längs riksvägen med det näst högsta numret i Sverige, alltså 98:an vidare till Övertorneå. Men jag som gillar att upptäcka nya platser, se landsbygden och nya byar ville istället testa lite nya vägval och lekte helt enkelt med ”Google Maps” och sökte efter olika vägval mellan Kiruna och Övertorneå. Så efter att slagit in alternativet vägbeskrivning för cykel (även om jag åkte bil) så fann jag ett intressant alternativ mellan Kiruna och Övertorneå.

Det började naturligtvis längs E10:an ut från Kiruna, då det inte finns så många vägar som bär till och från Kiruna, det är ju liksom inte som till Rom, utan till Kiruna så finns det ju i princip bara E10 som man kan åka sydöst ut, respektive nordväst, samt de båda återvändsvägarna till Nikkaluokta respektive Kurravaara som visserligen förgrenar sig i flera mindre vägar, men som alla är mer eller mindre återvändsvägar.

Men då jag följt E10:an till Skaulotrakten som ligger vid sjön ”Soutujärvi” så var det dags att svänga av den stora genomfartsleden. Så vid den stora byggnaden prydd med ljusskylten ”FOLKETS HUS” så tog jag av in på en mindre grusväg och följde den in till Nilivaara, en väg som jag visserligen sneglat på flera gånger tidigare, men antagligen aldrig tidigare hade följt hela dess väg.

I Nilivaara så tog jag en liten titt på byn innan jag fortsatte en bit på en större väg innan det åter var dags att följa en mindre grusväg. En väg som tog mig genom bland annat byn ”Granhult” och sedan ut på länsväg 394 som jag följde österut. Men redan innan jag var framme i trakterna av Kalixälven, och därmed den större vägen mellan bland annat Charlotte Kallas hemby Tärendö och Överkalix så svängde jag in på en mindre bomförsedd grusväg med öppen vägbom. En grusväg som tog mig ganska rakt söderut till den lilla byn Kainulasjärvi. Sedan följde jag de större vägarna genom såväl Narkentrakten och Korpilombolo ner till Övertorneå, vilket även innebar att jag tog mig från Kalixälvens dalgång till Torneälvens dalgång och även korsade polcirkeln. Efter en stund i Övertorneå så fortsatte jag på torsdagskvällen ytterligare någon mil söderut till Luppioberget, där jag övernattade i bilen.

På fredagen vaknade jag upp till en fin höstmorgon där en tät dimma svepte över Toreneälven, även om den inte nådde ända upp till Luppiobeget där jag befann mig. Det var inte bara jag som hade upptäckt den spektakulära morgondimman över Torneälven, utan vid Luppioberget fanns även på fredagsmorgonen en annan man, en man som antagligen filmade den fina morgonen då han spakade en drönare på platsen. Dagen spenderades sedan på cykelsadeln för att leta efter järnvägshistoria längs den gamla banvallen mellan Övertorneå och Karungi, något som får bli ett eget blogginlägg en annan dag.

/Fredrik

I den lilla byn Nilivaara finns denna kyrka. Kyran som är byggd på 1940-talet... ...har en fristående klockstapel invid sin sida, en klockstapel som är några år nyare än kyrkan. I Nilivaara som ligger i Gällivare kommun, finns även denna kioskbyggnad. I byn Granhult som också ligger i Gällivare kommun så finns denna gamla före detta skolbyggnad, vars vänstra del inrymmer en gymnastiksal. Byggnaden var inte i toppskick... ...och i dessa närhet finns även dessa byggnader... ...och  gamla fordon. Utanför skolbyggnaden finns denna antika gungbräda. En väg genom de norrbottniska skogarna. Innan jag nått fram till Kainulasjärvi som ligger i Pajala kommun så hade det blivit mörkt. Men i byn finns en bränslepump som antagligen fungerar utanför denna mackbyggnad. I byn finns en äldre och sedan länge nedlagd skolbyggnad... ...vilken man byggt en utomhuspool utanför. En pool som byinvånare och andra kan utnyttja. Kvällen har kommit. I Kainulasjärvi finns även en nyare skolbyggnad som byggdes på 1950-talet och öppnade 1953 och var i drift till 1972 då den stängdes. Men 1984 kunde skolan öppnas igen... ...tack vare ökade elevtillgångar och lär således vara den första skolan i Norrbottten som återöppnats efter en stängning. Men tyvärr stängdes den igen i början av 2000-talet. I Kainulasjärvi finns en butik som ännu är i drift, men tyvärr kom jag fram till byn efter att den hade stängt för dagen. Dimman ligger tät över Torneälven som här ses från Luppioberget. På andra sidan älven har vi Finland. Vid Luppioberget finns fina utsiktsplateser och en sommaröppen, fin och nybyggd restaturang. Inte långt från Luppioberget finns denna lite annorlunda och trevliga fikaplats inne på en privat gård.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Allmänt
blogglista.se